Életmód váltási praktikák

 

Életmódváltási praktikák

A fokozatosság elvének figyelembe vételével …..:-)

Sokszor halljuk, tudjuk és mégis megmagyarázzuk magunknak és persze másoknak is miért nem ma kezdek hozzá egy egészségesebb energikus test megvalósításához.

Vágyunk rá , …de, csak vágyakozunk. Van aki egész életén keresztül. A vágyakból viszont csak akkor lesz valóság ha cselekedet is társul mellé. Tudnunk kell mit akarunk, mit várunk el magunktól, milyen testben akarunk élni. Keresnünk kell  olyan életmintákat amelyek segíthetik  a változás elindulását. nem lemásolni kell vagy utánozni másokat hanem kapaszkodónak”használni,  hisz más is képes rá !” én ne lennék aki nem tudja megvalósítani ! ? A táplálkozás ma már nem a testünk táplálásáról szól, hanem élvezet. Élvezzük az ízfokózok, az adalékanyagok , színezékek ezernyi változatát.

Nincs tudatunk ?.... vagy most mi van? Számtalanszor felmerül bennem a kérdés miért lepődünk meg azon, hogy 30 évesen már öregnek érezzük magunkat, fáj minden csontunk, energiátlan, depressziós, zsírtól duzzadó testben várjuk hogy vége legyen….   Vége legyen egy életnek .. amelyet ajándékba kaptunk csak épp nem tudtunk mit kezdeni vele.

Ébredjünk fel végre ! Nem teheti más meg helyettünk. Gyermekkoromban számomra is azok a normák voltak kötelezőek amelyek ma is többnyire otthonról hozott életvezetésre utalnak. Az évek viszont telnek, és gyorsan ám :-) Amit ma megtehettünk azt holnap már csak nagyobb kockázattal vállalhatjuk… Nincs egészség, energia, arányos – erős test ha nem kapja meg amire szüksége van. Ó, igen… már hallom is a válaszokat ! Nem fogok zöldségeken , gyümölcsön, és sovány húson tengődni amikor ontják az üzletek a média az élvezetes” készételeket. – Dolgozom én eleget, nehogy már a szabadidőmben is sportoljak...és még sorolhatnám. De, nem teszem. Mindannyian tudjuk . Van aki képes ezen túllépni van aki nem . ..  Te melyik akarsz lenni ???

Gondolkodj, dönts, és cselekedj ! Ezek a legfontosabb lépések amelyeket egymás után rövid időn belül meg kell hogy tégy. Nem elég ha a gondolatodban ott van, nem elég ha eldöntöd,

CSELEKEDJ,  most… ha nem teszed hozzá a cselekedetet egy újabb gondolat már egy újabb folyamatot indít el benned és elveszel a saját labirintusodban. soha nem tudsz megvalósítani semmit az életben , soha nem érhetsz célba ha Te magad nem teszel érte !

Üdvözöllek !Az erő, energia, egészséges test megvalósítását tűzted ki célul, ha még mindig olvasod ezeket a sorokat…..

Hát cselekedj !! Ne, dobj mindent el magadtól csak szelektálj. Válaszd ki a számodra nélkülözhetetlen ételeket és kicsit másképpen de továbbra is a Tied maradhat csak tedd táplálóbbá . Kérdezhetnéd hogyan is ?? Egyszerű, mindig van alternatíva arra hogy egy azon étel tápértéke megduplázódjon a kalória tartalma pedig csökkenjen.

Néhány példa hogy érts !  Alapvető élelmiszer: liszt, tej , tojás, húsok, rizs , cukor , zsír, vagy olajok stb

Ha csak egy kicsit is voltál konyha közelében, akkor is tudod ezekből ezernyi változatos étel készülhet . Mi a más, ?  A másság az egyszerűségben rejlik. Minél kevésbé legyen feldolgozott” amit használsz ételként. Vagyis a teljeskiörlésű kenyerek, lisztek, nem attól jobbak mert kevesebb bennük a kalória hanem attól hogy lényegesen nagyobb tápértékkel rendelkeznek a BL55-ös hagyományos búzaliszthez képest. ha, nem fogadja be az agyad pl azt hogy egy tészta vagy kenyér barna színű” legyen, akkor keresd a fehér változatát ( pl. tönkölybúza liszt fehér változatban is kapható) és még így is nagy változás lesz. Hiszen a tönköly liszt pl a BL 55-ös búzaliszthez képest fehérje tartalomra kétszer annyit , szénhidrátra pedig fele annyit tartalmaz. Érzed már a különbséget? ..és ne gyere nekem azzal a következő kifogással milyen drágák ezek az élelmiszerek. Egy nagy fenét drága.. Számolj csak mennyi szemetet megvettél eddig, mennyit… amire szükséged egyáltalán nem volt. Ha, ezeket lecsökkented és előtérbe kerül a jobb minőség, nem fogsz ilyenekre vágyni. Nincs pótcselekvés, nincs hiányérzet! Élvezni fogod nem csak az evést, de az azt követő állapotot is.

Szeretni fogod a tested és már nem akarsz másképpen élni. Keresd a lehetőséget: Főz olíva olajjal, keresd a házi” terméket. Vásárolj tudatosan ! Hagyd el a kristálycukrot, és minden más ezzel készült édességet .  Készíts magadnak szőlőcukorral, gyümölccsel, édességeket, nasit.

Számtalanszor megkérdezik tőlem, mit szabad enni , mennyit , mikor ??? „ Már alig eszem valamit és még így is hízom „.- Melyik diéta a legjobb ? … és tucatnyi  hasonló kérdéssel küzdünk. Az emberek többsége azt gondolja van valamilyen titkos recept arra hogyan lehet kiegyensúlyozottan , egészségesen élni. Ez ebben az aspektusban nem igaz. A titok nyitja a tudatos  életvezetés ha tartós eredményt akarunk elérni. A legalapvetőbb hiba amit elkövetünk az az amikor rendszeres táplálkozás mellett éhezik. a testünk.

Érezd az ízeket, ne csak bedobálj magadba mindent!. Rövid időn belül érzékelni fogod mi mindenről mondtál le csak azért mert mások azt mondták ez a jó Neked.:)

Modern  korunkban, amikor az emberekre jellemző a túlhajszolt, mozgásszegény életmód, és a túl sok kalória fogyasztása, ezek következményei a keringési,- mozgásszervi betegségek és az elhízás népbetegséggé váltak. Egészségünk megőrzése érdekében  szükség van a felüdülést, kikapcsolódást nyújtó mozgásokra, amelyek funkcionálisan is  igénybe veszik az izomzatot. A minden napi terhelés még fizikai munka esetén is csak egyoldalú lehet, ami hosszútávon a testben negatív változásokat indíthat el. gondolok itt az ülő , álló , fizikai munkát végzők minden csoportjára. Hiszen az izomzatunk, gerincoszlopunk sokszor egyazon szögben terhelődik, ezért kopások, deformitások keletkeznek azokon a területeken ahol a legjobban igénybe vesszük testünket Más izom csoportok pedig szinte elsorvadnak a terhelés hiánya miatt. A test teljes izomzatát meg kell dolgoztatnunk, rendszeresen ahhoz hogy a fenti egyoldalú terhelés elkerülhető legyen testünknek.  Ha megismerjük az erőfejlesztés módszereit, és megfelelő élettani ismeretek birtokában saját erőszintünknek megfelelően terheljük izomzatunkat pl. egy súlyzós edzés során, akkor az izomzatot rákényszerítjük egy magasabb teljesítmény szintre. Rendszeres terhelés hatására ezek az edzések összeadódnak és ahogyan múlik az idő a vitalitásunk, energia szintünk, fizikális egészségünk nem hanyatlani fog lefelé ahogyan az a nem sportolók esetében  történik , hanem egy megemelkedett energia- izomerő szinttel erőssé-egészségessé tesznek bennünket. Gondoljunk csak bele…168 óra áll rendelkezésünkre egy hét alatt. Ha, csak 2 órát töltünk el hetente, rendszeres edzéssel még akkor is marad 166 óra, amely sokkal energikusabb élettel telibb lesz az edzések hatására. Ezért aztán az a kifogás hogy nincs időm rá, nem helytálló soha….

Az emberi test harmonikusan fejleszthető, hiszen izomcsoportonként, célirányosan adagolható a terhelés, az edzés nehézségét a mindenkori kondíciónk szerint szabályozhatjuk.

A siker titka a tervszerű, tudatos munka, amely megajándékoz bennünket a korlátlan mozgás örömével, az arányos izmos testtel , fizikális-és lelki egészséggel, teher bírással.     

   Soha nem késő változtatni életviteleden , szokásaidon ! …csak az első lépés nehéz..

   Tedd az életed részévé a rendszeres testedzést, és nem akarsz többé  nélküle élni  !

                                                                                                                                          

                                                                                       Bodó Éva

                                                            Fitness-Testépítő Edző,  Szakmai vezető